
 

 

Questions and Answers – Undue Burden Independent Evaluator Hardship Waiver 



 

 

4. compliance with the independent evaluator requirement could impact the safety and management 

of a building (i.e., due to the amount of time a principal is required to be outside of their building 

conducting observations as an independent observer). 

Q3. How is the Undue Burden Independent Evaluator Hardship Waiver different from the 

Independent Evaluator Hardship Waiver that was authorized beginning in the 2015-2016 school year? 

Subpart 30-3 of the Rules of the Board of Regents, as amended by the Board of Regents at its September 

2015 meeting, previously provided for Independent Evaluator Hardship Waivers but only for rural school 

districts or school districts with only one registered school pursuant to §100.18 of the Commissioner’s 

regulations that, du



 

 

Q5.  My district/BOCES already has an approved APPR plan pursuant to Education Law §3012-d for 

the 2015-2016 school year



 

 

additional groups of educators who will also receive at least one observation/school visit by impartial 

independent trained evaluators.  

Q9.  Where can I access the Undue Burden Independent Evaluator Hardship Waiver application? 

The Hardship Waiver application is accessible through the NYSED Business Portal. Districts/BOCES 

should use the link for the SED Monitoring and Vendor Performance System to access this application. 

Please note that only the superintendent of a school district or the district superintendent for a BOCES 

will have access to this application. However, access may be delegated to other authorized employees 

using the instruction found in the SEDDAS User Guide.  

 

Q10.  Must I receive approval of my district’s Education Law §3021-d APPR plan from the Department 

before my district’s Undue Burden Independent Evaluator Hardship Waiver application can be 

approved? 

Yes.  All districts/BOCES must submit and receive approval of their APPR plans pursuant to Education 

Law §3012-d before approval of a Hardship Waiver application may be granted.  Once a Hardship 

Waiver is approved by the Department, it shall be considered part of the school district’s/BOCES’ APPR 

plan for the school year for which it is approved.  Accordingly, a Hardship Waiver may not be 

incorporated into a district’s/BOCES APPR plan until all terms of such plan are resolved through 

collective bargaining to the extent required and approved by the Department. Further, as Hardship 

Waivers are approved on an annual basis, the information contained within each district’s/BOCES Waiver 

application will only apply during the school year for which the waiver is in effect.  By contrast, the 

information contained in Task 4 and 9 of an approved APPR plan will continue to operate in each 

succeeding school year until any material changes to such plan submitted by the district/BOCES are 

approved by the Department.  For school years in which a Hardship Waiver is active, where the terms of 

the Waiver are inconsistent with the approved §3012-d APPR plan, the information contained in the 

district’s or BOCES’ Hardship Waiver application will supersede the information contained in Tasks 4 

and 9 of the district’s/BOCES’ approved Education Law §3012-d APPR plan. 

Pursuant to Chapter 73 of the Laws of 2016, districts implementing an approved APPR plan 

consistent with Education Law §3012-c during the 2015-16 school year pursuant to an approved 

Hardship Waiver shall continue to be eligible to receive State aid increases for both the 2015-16 

and 2016-17 school years, provided the district has fully implemented an approved APPR plan 

consistent with the requirements of Education Law §3012-d and the corresponding 

Commissioner’s regulations by January 3, 2017 (because December 31
st
 falls on a weekend, the 

deadline becomes January 3 pursuant to General Construction Law §25-a). Should such a district 

fail to have fully implemented an approved APPR plan consistent with the requirements of 

Education Law §3012-d and the corresponding Commissioner’s regulations by January 3, 2017, 

such district shall not be eligible to receive State aid increases for both the 2015-16 and 2016-17 

http://portal.nysed.gov/
http://www.p12.nysed.gov/seddas/completeuserguide.pdf


 

 

the 2016-17 school year, provided the district has fully implemented an approved APPR plan 

consistent with the requirements of Education Law §3012-d and the corresponding 

Commissioner’s regulations for the 2016-17 school year by January 3, 2017.  Should such a 

district fail to have fully implemented an approved APPR plan consistent with the requirements 

of Education Law §3012-d and the corresponding Commissioner’s regulations for the 2016-17 

school year by January 3, 2017, such district shall not be eligible to receive a State aid increase 

for the 2016-17 school year and shall have its monthly State aid payments reduced accordingly 

after March 31, 2017. 

 

The Department recommends that districts submit their APPR plans as soon as practicable 

in order to e


